Liv Eriksson

Liv Eriksson

"Öppna Dörrar"

Liv Eriksson

– Kvinnor skulle kunna styra mycket mer över sina förlossningar. Det handlar om medvetenhet och vilja att ta det ansvaret. Att föda barn är en andlig process. Det hävdar Liv Eriksson från Varberg, sedan länge en hängiven förespråkare för naturlig förlossning. Nu är hennes självbiografiska roman ”Öppna dörrar”, utgiven, en berättelse där läsaren får följa en ung flickas äventyrliga färd mot vuxenland och kvinnoskap, och där förlossningstemat slingrar sig som en röd navelsträng genom boksidorna.

Liv Eriksson vet vad hon talar om. Hon födde alla sina barn hemma – och utan smärta. Det kan säkerligen låta lite som en skröna och en förskönande omskrivning av något som alla kvinnor ”vet” är mycket smärtsamt. – Jag är medveten om att det här kan verka provokativt för många, det är ett känsligt område. Men vad jag vill visa är att det här går om man vill, att det är möjligt att föda barn på det här sättet också, menar Liv. Hon anser att kunskapen om detta är så pass viktig att den borde föras ut på skolorna – som ett sätt att börja ifrågasätta den envisa föreställningen om smärtsamma förlossningar.

Hennes egna erfarenheter och vänskapen med förlossningspionjären inom psykoprofylax, Signe Jansson, gjorde henne övertygad om att förlossningar borde ske naturligt och utan stress. – Kvinnor har en inneboende kunskap om födelseprocesser. Men de måste våga lita på den, menar Liv.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.