Hilke Osika

Min bok handlar om mitt liv och om mina tre mycket gravt utvecklingsstörda söner som inte kan tala ett endaste ord. Men 2005 lärde jag mig en metod att kunna samtala med dem som med vilka andra personer med normal intellekt. Det var och är omvälvande.

Mina inte talande söner har uppmuntrat mig till att skriva denna bok för att andra människor utan tal också skall kunna börja kommunicera. Jag har hitintills skrivit med över hundra inte eller bara ofullkomligt talande personer. Alla kunde använda denna metod. Men eftersom det är svårt att tro detta borde fler lära sig den så den kan spridas. Men det är inte helt lätt att lära sig denna metod.

Denna metod utövas av tusentals människor i Europa, Amerika, Australien, Japan och det finns otroligt många böcker skrivna om den. Men det är så osannolikt att en del ”vetenskapsmän” här i Sverige inte kan tro det. Men det finns ett antal personer här i Sverige som kan använda den.

Mitt centrala budskap är att alla som inte kan tala kan med hjälp av denna metod kommunicera med oss vanliga. Detta var den mest omstörtande upplevelse i mitt liv. Jag kunde själv inte tro det i ett flertal veckor att mina söner kunde kommunicera som vilka friska människor som helst.   

Jag har alltid varit intresserad av utvecklingsstörda människor och aldrig varit ledsen över att just jag fick förutom mina två friska dessa utvecklingsstörda barn. Men jag var ofta förtvivlad över att inte kunna göra mera för dem. I boken står hur jag kom över detta. Jag skulle vilja lära ut denna metod att kommunicera, men mina söner och andra är så angelägna att kunna skriva med mig att jag har för lite tid.

Jag hoppas att många kan få glädje och inspiration av min bok att börja kommunicera med sina utvecklingsstörda barn. Det funkar även med andra diagnoser eller om man inte kan hitta en bra diagnos.

 Just nu skrev Erik, som inte kan tala ett endaste ord, att jag skall skriva: ”Min mor måste skriva att hon nu vet hur vi har det.”

Jag är född i Mettmann i Tyskland och bor idag i Stockholm.

Hilke

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.